Ute er det vinter og kaldt. Snøen ligger dyp, men snart er det på tide å tenke på å så ulike grønnsaksvekster for utplanting. Da kan det være greit å sjekke om frøene vi har igjen i fra i fjor fremdeles er noe å satse på! Og det er lurt å sjekke frø som skal såes direkte ut også – som gulerøtter, pastinakk osv. så vet vi at de frøene vi sår har god livskraft! Det er lite vits i å ha den aller beste bokashijord dersom frøene vi sår spirer dårlig!

Hvordan kan jeg sjekke om de gamle frøene jeg har spirer?

Det er lite hjelp i hvor god jord vi greier å få til om de frøene vi sår ikke har god spirekraft. Uten gode og spirekraftige frø vil vi ikke lykkes med å få robuste planter som kan gi oss både en god og sunn avling! Vi i Lokal bokashi har vanskelig for å kaste gamle frø og hvem vet om de ikke fremdeles har liv i seg? Og noen ganger opplever vi også at nyinnkjøpte frø heller ikke svarer til forventningene.
For å sjekke om frøene har god spirekraft kan du på en enkel måte gjøre dette slik som beskrevet her. Gjør du dette nå så er du sikker på at du har gode frø som vil spire når du sår inne for oppal av planter eller direkte på friland! Husk at ulike arter bruker kortere eller lengre tid for å spire. Gulrot trenger om lag 1 uke ved romtemperatur mens kålfrø spirer i løpet av noen få dager! Husk at frørota kommer først – deretter frøblader!
Du trenger: Lunket vann på en sprayflaske, toalettpapir, skål(er), pinsett, plastikkpose(r). Istedenfor toalettpapir kan du bruke servietter eller et annet type papir som lett fuktes opp. Og selvsagt må du ha frøene som du ønsker å teste! Her tester vi gammelt karsefrø og pastinakkfrø.

Slik gjør du: Brett sammen tre ark toalettpapir og skriv på hvilket frø du tester samt dato. Legg det sammenbretta toalettpapiret i en skål. Det er en fordel om skålen har en liten kant.

Tell opp 10 stk av de frøene du ønsker å teste og legg dem med litt avstand opp i skålen med toalettpapiret. Er det små frø som f.eks. kål og gulrot er det en fordel å bruke pinsett.

Ta sprayflasken med lunket, reint vann og fukt opp toalettpapiret med frøene på forsiktig. Pass på at alt toalettpapiret er fuktet godt opp!

Så tar du og trer på en plastpose slik at toalettpapiret med frøene ikke tørker opp. Plasser skålen i romtemperatur f.eks. på kjøkkenet og sjekk jevnlig hvordan det går. Frøene av de fleste vanlige grønnsaker som kål, gulerøtter, salat etc. bør ha begynt å spire etter en ukes tid. Har f.eks. 6 av 10 frø spirt i løpet av en uke kan du regne med en spireprosent på om lag 60 %. Litt avhengig av art bør spireprosenten ikke ligge noe særlig under 70 – 80 %. Er det få av frøene som spirer bør du vurdere om det er bedre å putte dem i bokashibøtta enn i jorda!