Testing av vekst- og spirehemmende stoffer i jord og andre vekstmedier

Det kan være smart å teste om bokashijorden, komposten eller et innkjøpt vekstmedium av en eller annen type inneholder spirehemmende eller veksthemmende stoffer. Det er ikke så vanskelig og kan f.eks. spare deg for problemer i oppalet av småplanter. Her er en enkel, men effektiv testmetode som du kan gjøre hjemme på ditt eget kjøkken om du vil.

Du trenger:

 • En pose med karsefrø. Karsefrø får du kjøpt i et hagesenter, på nettet eller til og med i en godt utstyrt helsekostbutikk
 • To glass hvorav det ene må ha et helt tett lokk
 • Sprayflaske med reint vann
 • Det vekstmediet du ønsker å teste
Karsefrø, to glass (i dette eksemplet fylt med om lag 1/3 med bokashijord) et lokk og en teskje. Du trenger også en sprayflaske med reint vann

Slik gjør du:

 • Fyll glassene om lag 1/3 fulle med det vekstmediet du ønsker å teste
 • Strø en strøken teskje med karsefrø opp i hvert glass
 • Fukt vekstmediet og frøene ved å spraye forsiktig ned i glassene med sprayflasken. NB! Det skal bare være fuktig – det må ikke «flyte» med vann i glassene!
 • Sett lokket på det ene glasset og skru godt til!
 • Sett glassene i romtemperatur på en lys plass
 • Pass særlig godt på at vekstmediet og frøene i glasset uten lokk ikke tørker inn! Dersom det er nødvendig sprayer du forsiktig ned i glasset nå og da
 • Dersom vekstmediet er uten spirehemmende og veksthemmende stoffer vil karsefrøene spire og vokse like godt i begge glassene. Dersom vekstmediet inneholder spirehemmende og veksthemmende stoffer vil karsefrøene som oftest spire og vokse i glasset uten lokk mens spiringen og veksten i glasset med lokk er svært dårlig – i noen tilfeller spirer ikke karsefrøene i det hele tatt. Da bør du bruke dette vekstmediet med forsiktighet. Dersom det er din egen bokashijord eller kompost – la bokashijorden eller komposten få litt lengre tid på seg til å omdannes og modnes før du tar den i bruk – særlig dersom du skal bruke bokashijorden eller komposten til oppal av småplanter.

I dette forsøket var det sterk spirehemming i glasset med lokk. Dersom du har mulighet så la bokashijorden få lov til å modnes en uke eller to til før du tar den i bruk. Denne bokashijorden ble testet etter ca. 4 uker modningstid ved romtemperatur.

Selv om spirehemmingen var meget sterk i bokashijorden med lokk ser vi at karseplantene vokser uten synlige tegn på skade i glasset uten lokk. Se hvor fin, hvit farge røttene har! Vi tenker at da er snart bokashijorda fullmoden og de spirehemmende stoffene brutt ned.

I en seinere artikkel skal vi se litt på pH og ledningsevnen i jord, bokashijord og bokashivæske og hva de kan fortelle oss med hensyn på bruken av jorda og bokashivæska og hvilken påvirkning de kan ha på plantene vi ønsker å dyrke.