Hva er bokashi?

Bokashi stammer fra Japan og Sørøst-Asia. Metoden brukes i dag over store deler av verden som et alternativ til tradisjonell kompostering.

Bokashi er en form for kompostering som bruker bestemte grupper av mikroorganismer til syrning (fermentering) av organisk materiale og egner seg svært godt til matavfall. Denne formen for kompostering krever ikke en kompostdunk eller et stort uteareal; litt jord er nok!
Vi i Lokal bokashi benytter Terra Biosa (produsert av Biosa Norge) til å produsere vårt bokashistrø. Terra Biosa inneholder økologiske urter og mikroorganismer som finnes naturlig i sunn hagejord og kompost. Mikroorganismene i bokashistrøet bryter ned matavfall uten at det det skjer en forråtnelse. Når matavfallet ikke råtner unngår du dårlig lukt og tap av næringsstoffer (nedbrytningen foregår i en lufttett beholder). Når matavfallet er ferdig fermentert blandes det med jord, og etter noen uker har du produsert en næringsrik jordblanding som kan brukes til f.eks. gjødsling eller planting.

Les mer om bokashi i vår Bokashihåndbok her (nytt vindu åpnes via google disk)

Hva er fermentering?
Fermentering er en prosess hvor bakterier og/eller gjær omdanner karbohydrater (som stivelse og sukker) til f.eks. alkohol, melkesyre, eddiksyre m.m. Dette skjer når luft ikke er tilgjengelig, og det brukes til å produsere en rekke matvarer hvor de mest kjente er: øl, vin, yoghurt, surmelk, ost, spekemat, surkål, kakaobønner og brød. Fermenteringsprosessen vil også bryte ned mye av proteinene og fettet i matavfallet.

Hva er fordelen med bokashi?

Det er mange fordeler ved å benytte seg av bokashi til å bryte ned matavfallet sitt:

  • Det er raskt og enkelt
  • Det kan brukes i småskala eller storskala, så lite matavfall er ingen hindring
  • Alle typer matavfall kan fermenteres, inkludert kjøtt, fisk og meieriprodukter
  • Siden fermenteringen foregår i et lukket system slipper du problemer med insekter, skadedyr og vond lukt
  • Det produseres minimalt med drivhusgasser og ingen næringsstoffer går tapt i jorden eller til luft under fermenteringen
  • Når matavfallet er ferdig fermentert vil det være fult av gunstige mikroorganismer
  • Bidrar til å skape en næringsrik og god jord

Hva kan kastes i bokashib√łtta?

I utgangspunktet kan alt matavfall kastes i bokashibøtta. Mikroorganismene vil bryte ned og fermentere alt fra frukt og grønnsaker, til kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter. Beinrester vil derimot ta lang tid å bryte ned, så det kan være lurt å unngå å kaste det om du ikke vil ha det i jorda. Det går fint å tilsette noe væske som f.eks. melk, juice etc. (spesielt om det er mye tørt matavfall i bøtta fra før), men du bør være litt forsiktig meg mengden. Alt for mye væske kan gi en dårligere fermentering av matavfallet.