Omdanning av ferdig fermentert matavfall er en enkel prosess. Her er en kort innføring på hvordan det kan gjøres

Illustrasjonen som vises er en av de vanligste måtene å omdanne ferdig fermentert matavfall til jord på. Det er også mulig å bruke det ferdig fermenterte matavfallet til å f.eks. akselerere komposthaugen din. Det kan gjøres ved å blande ferdig fermentert matavfall direkte i komposthaugen. Dette bidrar til nyttige mikroorganismer og nedbrytningen av komposten vil gå fortere. 
En annen måte å bruke det ferdig fermenterte matavfallet på er å lage din egen bokashi-jord. Om du vil omdanne alt matavfallet trengs det en stor beholder. Du starter med å putte noen liter jord i bunnen av beholderen, for så å helle over innholdet i bokashibøtten. Så tilsetter du samme mengde jord som det du hadde av matavfall og blander det godt sammen. Til slutt dekker du det hele med samme mengde jord. Det tar ca. 4 uker før blandingen er blitt omdannet til næringsrik jord som kan brukes til det du måtte ønske. Husk at omdanningen trenger luft, så pass på å ikke dekk til beholderen med plast, lokk etc. Forholdet mellom jord og matavfall skal alltid være 1 del matavfall og 2 deler jord.

 

Steg 1

Start med å måle høyden på bokashibøtten du bruker. En tommelfingerregel er at hullet du graver skal være dobbelt så langt som høyden på bøtta du bruker. Om du bruker en av våres bøtter så er de ulike dimensjonenesom følger:
- 23 l bøtte har høyden 42 cm
- 22 l bøtte har dybden 39 cm

Steg 2

Etter at du har målt høyden på bokashibøtten kan du måle opp et område som er dobbelt så langt som høyden på bøtten du bruker. Dybden på hullet skal være ca. 30 cm og bredden skal være ca. 20-30 cm. Målene trenger ikke å være eksakte og du kan fint gjøre det på øyemål uten å være redd for å gjøre feil

Steg 3

Da kan du helle det ferdig fermenterte matavfallet opp i hullet og fordele det jevnt utover

Steg 4

Så dekker du matavfallet med noe av den jorden som du gravde opp fra hullet. Legg ca 5-10 cm med jord opp på matavfallet

Steg 5

Bland matavfallet og jorden godt sammen. Det er viktig at alt matavfallet kommer i kontakt med jorden

Steg 6

Til slutt dekker du over hele hullet med resten av jorden fra utgravingen. Nå vil mikroorganismene i jorden omdanne matavfallet til næringsrik jord. Denne prosessen tar ca. 4 uker. Noen typer matavfall kan kreve lengre tid. Den næringsrike jorden som dannes kan f.eks. brukes som gjødsel.