Kompostering med bokashi er kjempelett! Her er en kort innføring på hvordan det skal gjøres

Til illustrasjonen har vi brukt en av de bokashibøttene vi selger. Du trenger ikke en spesiallaget bokashibøtte for å drive med bokashi-kompostering, men det er viktig at bøtten du bruker er lufttett og det er en fordel om den har en tappekran for uttak av bokashivæsken

Steg 1 

Start med å drysse et lag med bokashistrø i bunn av bokashibøtta. Det er viktig at bokashibøtten du bruker er ren og at du vasker den før du starter en ny prosess

Steg 2

Ha opp i matavfallet som skal fermenteres og dryss over bokashistrø. Bruk 2-3 spiseskjeer og hvis det er mye animalske produkter (kjøtt, fisk, egg, meieriprodukter etc.) kan du bruke 3-4 spiseskjeer. Det er lurt å samle opp matavfallet og kaste det en gang per dag i bokashibøtta. Slik reduserer du luftteksponeringen i bokashibøtta og dermed faren for foråtnelse. Hele frukter, grønnsaker etc. bør kuttes noe opp før det kastes i bøtta. På den måten får mikroorganismene lettere tilgang og fermenteringen går fortere

 

Steg 3

Press godt sammen matavfallet med en stappe og sett lokket på bokashibøtta

Steg 4

Gjennta alle stegene til bokashibøtta er full med matavfall. Nå skal bøtta få lov til å stå helt i fred i minimum to uker slik at alt matavfallet blir godt fermentert. Gjennom hele prosessen er det viktig at lokket på bokashibøtta settes godt på slik at det ikke slipper til luft. Fermentering er en prosess som skal foregå uten tilgang på oksygen (anaerob prosess) og hvis for mye ogsygen slipper til kan det oppstrå en forråtnelse og det dannes vond lukt. Det er også viktig at bøtta står romtemperert under hele fermenteringsprosessen, da jobber mikroorganismene best!