Bokashivæske og hva det kan brukes til

Bokashivæske dannes av avrenning fra matavfallet under fermenteringen. Væsken vil samle seg opp i bunn av bokashibøtta og dan kan tappes ut regelmessig via kranen. Mengden væske som dannes vil avhenge av typen matavfall og væsken vil inneholde en miks av matavfallet du putter opp i. Det består hovedsakelig av vann, mikroorganismer, næringsstoffer og matrester. Vær oppmerksom på at væsken har lav pH og den bør vannes ut, avhengig av hva du vil bruke den til.

Bokashivæsken kan brukes til mange ulike formål:

- Den kan brukes til å vanne hagen. En tommelfingerregel er at du da blander væsken ut med et forhold på 1:100 (f.eks. 2 ss til 3 liter vann)

- Den kan sprayes direkte på bladene til planter. En tommelfingerregel er at du da blander væsken ut med et forhold på 1:1000 (f.eks. 1 ts til 5 liter vann)

- Den kan brukes til å "lade" kull med næringsstoffer og mikroorganismer. Ha kull i en beholder og hell bokashivæske over. La væsken trekke godt inn i kullet. Kullet kan du så bruke til f.eks. å blande inn i jord eller lagre det til du trenger det. Ikke bruk kullbriketter! Bruk vanlig grillkull/trekull.

- Bokashivæsken kan også brukes til å løse opp og hindre algevækst, samt redusere dårlig lukt i sluk og avløp (f.eks. på badet, kjøkkenvasken)